пʼятниця, 11 серпня 2017 р.

Про результативність ЗНО 2017 року

10 серпня відбулась прес-конференція директора Українського центру оцінювання якості освіти Вадима Карандія та його заступника Валерія Бойка, на який було підбито підсумки проведення зовнішнього оцінювання в 2017 році.
Директор Українського центру прокоментував результати державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання учасників тестування 2017 року.

«Порівнявши результати ДПА з української мови 2016 та 2017 років, можна стверджувати, що частка випускників, які отримали оцінки достатнього та високого рівнів навчальних досягнень, тобто бали в атестаті від 7 до 12, збільшилася на 2,4% та 1% відповідно. Водночас на 5% зменшився показник початкового рівня навчальних досягнень (1-3 бали) (8,3% у 2017 році, 13,2% – у 2016)», – зазначив Вадим Карандій.
Цьогоріч результати зовнішнього незалежного оцінювання з трьох навчальних предметів (українська мова і література (українська мова), математика або історія України (період ХХ – початок ХХІ століття), а також один навчальний предмет за вибором випускника зараховувалися випускникам поточного року як результати державної підсумкової атестації (ДПА). Для зарахування оцінок ДПА можна було обрати й математику, й історію України.
Як і в минулому році, більшість випускників загальноосвітніх навчальних закладів поточного року під час вибору навчальних предметів для складання ДПА у формі зовнішнього незалежного оцінювання надали перевагу історії України – 72% (у 2016 році – 64%), ДПА з математики складали 40,9% випускників (у 2016 – 36%).
У поточному році 49,1% випускників отримали оцінки достатнього та високого рівнів навчальних досягнень із математики, що на 2,6% більше, ніж у минулому році, з історії України цей показник становить 39,1%, що на 4,1% вищий від минулорічного.
«Отже, порівнявши результати випускників з цих предметів за два роки спостерігаємо позитивну динаміку, але маємо констатувати, що результати з історії України і математики все ж нижчі за очікувані», – підсумував пан Карандій.
Для більш ґрунтовного аналізу результатів державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання у 2017 році пропонуємо користуватися деперсоналізованими статистичними даними, які розміщено на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Інформація є важливою для педагогічної спільноти, експертів, аналітиків, які проводять дослідження якості середньої освіти, а також аналізують рівень навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів.

 (м. Баштанка)

Немає коментарів:

Дописати коментар