понеділок, 1 лютого 2016 р.

Зимовий цикл народних свят

У народі говорять: “Зима прийшла і празничків привела”.

І дійсно. Взимку майже щодня – свято. Серед них найбільші:
- Андрія (13 грудня);
- Святого Миколая (19 грудня);
- Святвечір (6 січня);
- Різдво Христове (7 січня);
- Новий рік або свято Василя (14 січня);
- Водохреща (19 січня);
- Масляна (останній тиждень перед Великоднім постом).

На перший зимовий місяць, 13 грудня, припадає свято Андрія. В ніч під Андрія хлопці мають найбільші права – єдина ніч в році, коли парубкам вибачають люди всі бешкети.
Свято Миколая найбільш улюблене дітьми, бо Миколай – захисник усіх бідних і знедолених. А ще він приносить дітям подарунки. Шостого січня – Святвечір.
Кожна господиня на Україні встає раненько, щоб приготувати на вечерю аж 12 пісних страв. На столі головною стравою являється кутя і узвар. Прикрашає стіл дідух (уквітчаний сніп жита чи пшениці). А ще цей вечір у народі носить назву – Багата Кутя.
Діти в багатьох регіонах носять вечерю: хрещеному, хрещеній, найближчим родичам. За принесену вечерю їх чекають подарунки та гостинці.
Тиждень по коляді, напередодні Нового року – Щедрий вечір, або день преподобної Меланії.. Це веселе театралізоване дійство у відповідних костюмах і масках. В цей вечір ватаги дівчат і дітей ходять по хатах і щедрують. Молодь водить Меланку (переодягненого у дівочий одяг хлопця). Це традиційний Новорічний театралізований обряд.
А перший день нового року ще називають День Василя
Хрещення або Водохреща припадає на 19 січня. У цей день по всій Україні святять воду (хрестять маленького Ісуса Христа).
Тиждень перед Великоднім постом називається Масляна. Щодня жінки, молодь і діти гуляли, пригощались варениками з сиром. Набиралися сил перед довгим постом.

Немає коментарів:

Дописати коментар