пʼятниця, 1 грудня 2017 р.

Статут Баштанської гімназії Баштанської міської ради Баштанського району Миколаївської області (нова редакція), 2017р

РОЗДІЛ І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Баштанська гімназія Баштанської міської ради Баштанського району  Миколаївської області, створена на підставі розпорядження Миколаївської облдержадміністрації від 06.03.2002 № 116-Р «Про створення гімназії в м. Баштанці Миколаївської області», знаходиться у комунальній власності Баштанської об’єднаної територіальної громади.
Повне найменування: Баштанська гімназія Баштанської міської ради Баштанського району  Миколаївської області.
Скорочене найменування: Баштанська гімназія.

1.2. Цей Статут визначає правові та економічні основи організації та діяльності Баштанської гімназії (далі – гімназії).
1.3. Юридична адреса закладу: вул. Семена Бойченка, 53, м. Баштанка, Баштанський район, Миколаївська область, 56101,тел. 26312, 27323.
1.4. Гімназія є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунок в установі банку, печатку установленого зразка, штамп, ідентифікаційний код, бланки і вивіску встановленого зразка зі своїм найменуванням. Гімназія має свою символіку: прапор, герб, гімн, Клятву гімназиста.
Положення з описом та порядком використання власної символіки затверджується відповідно до чинного законодавства.
1.5. Гімназія набуває права юридичної особи з дня її державної реєстрації у встановленому законом порядку.
1.6. Гімназія має статус комунального закладу, утримується за рахунок місцевого бюджету і є неприбутковою.
1.7. Баштанська гімназія Баштанської міської ради Баштанського району  Миколаївської області –  загальноосвітній навчальний заклад ІІ-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів відповідно до обраного профілю, що забезпечує науково-теоретичну, гуманітарну, загальнокультурну підготовку обдарованих і здібних дітей.
1.8. Головною метою діяльності гімназії є задоволення соціально-економічних, національних, культурно-освітніх потреб територіальної громади в реалізації прав на повноцінну освіту здібних і обдарованих дітей та створення умов для їх самореалізації і всебічного розвитку.
1.9. Головними завданнями гімназії є:
       пошук і цілеспрямований відбір на навчання здібних і обдарованих дітей;
       виховання морально і фізично здорового покоління;
       створення максимально сприятливих для інтелектуального, духовного, морально-естетичного розвитку гімназистів, забезпечення їх функціональної загальноосвітньої підготовки на рівні державних та європейських стандартів загальної середньої освіти;
       розвиток природних позитивних нахилів, здібностей і обдарованості гімназистів, їх творчого мислення, потреби і вміння самовдосконалюватися;
       виховання в учнів поваги до Конституції та Законів України, її державних символів, прав і свобод людини і громадянина, формування і розвиток соціально зрілої творчої особистості з усвідомленою громадянською позицією, почуттям національної самосвідомості, особистості підготовленої до професійного самовизначення, конкурентноздатної на національному та Європейському ринках праці;
       виховання шанобливого ставлення до родини, поваги до народних традицій і звичаїв, державної та рідної мови, національних цінностей українського та іншого народів, здатного до толерантної поведінки в умовах діалогу культур;
       реалізація прав учнів на вільне формування політичних і світоглядних переконань;
       розробка і апробація нових педагогічних технологій, методів і форм навчання і виховання, здійснення просвітницької та видавничої діяльності.
1.10. Гімназія в своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», Положенням «Про загальноосвітній навчальний заклад», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року № 778, Інструкцією про організацію та діяльність гімназії, іншими правовими актами, власним Статутом.
Гімназія самостійно відповідає за своїми зобов’язаннями відповідно до чинного законодавства.
1.11. Держава та Власник не несуть відповідальності за зобов’язаннями гімназії, а вона не відповідає за зобов’язаннями держави та Власника, а також інших підприємств, установ, організацій.
1.12. У межах Статутної діяльності гімназія має право укладати від свого імені угоди, виступати позивачем, відповідачем у судах усіх інстанцій, самостійно приймає рішення і здійснює діяльність в межах своєї компетенції, передбаченої законодавством України та власним Статутом.
1.13. Діяльність гімназії базується на принципах гуманізму, демократизму, незалежності від політичних, громадських і релігійних організацій та об’єднань, взаємозв’язку розумового, морального, фізичного і естетичного виховання, органічного поєднання загальнолюдських духовних цінностей із соціальною історією і культурою, диференціації та оптимізації змісту і форм освіти, науковості, розвиваючого характеру навчання та його індивідуалізації, співробітництва та співтворчості вчителя і учня, системності, безперервності та наступності освіти і виховання.
1.14. Гімназія несе відповідальність перед собою, суспільством і державою за:
       безпечні умови освітньої діяльності;
       дотримання державних стандартів освіти;
       дотримання договірних зобов’язань з іншими суб’єктами освітньої, виробничої, наукової діяльності, у тому числі зобов’язань за міжнародним угодами;
       дотримання фінансової дисципліни;
       дотримання умов, що визначаються за результатами атестації закладу.
1.15. Мова навчання у гімназії – українська. У закладі  запроваджується профільне навчання, вибір якого може змінюватись за бажанням учнів, батьків з урахуваннями тенденцій розвитку суспільства, регіону, гімназії.
1.16. Гімназія має право:
       проходити в установленому порядку державну атестацію;
       визначати форми, методи і засоби організації навчально-виховного процесу за погодженням із власником (засновником);
       визначати варіативну частину робочого навчального плану;
       в установленому порядку розробляти і впроваджувати експериментальні та індивідуальні робочі навчальні плани;
       спільно з вищими навчальними закладами, науково-дослідними інститутами та центрами проводити науково-дослідну, експериментальну, пошукову роботу, що не суперечить законодавству України;
       використовувати різні форми морального і матеріального заохочення до учасників навчально-виховного процесу;
       отримувати благодійні кошти і матеріальні цінності від органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб;
       залишати у своєму розпорядженні і використовувати власні надходження у порядку визначеному законодавством України;
       розвивати власну матеріально - технічну базу: мережу спортивно-оздоровчих, лікувально-профілактичних і культурних підрозділів;
       проводити конкурсний відбір педагогічних працівників, порушувати клопотання перед відділом освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Баштанської міської ради про призначення та звільнення з посади педагогічних працівників (в т.ч. на конкурсній та контрактній основі);
       встановлювати форму одягу для учнів.
1.17. У гімназії створюються та функціонують методичні об’єднання, творчі групи, психолого-педагогічна служба та інші методичні і творчі об’єднання педагогічних працівників.
1.18. Медичне обслуговування учнів у гімназії здійснюється медичним працівником та Баштанською центральною районною лікарнею; заклад надає приміщення і забезпечує належні умови для роботи медичного персоналу та проведення лікувально-профілактичних заходів.
1.19. Відповідальність за організацію харчування учнів покладається на директора гімназії. Норми та порядок організації харчування учнів встановлюється Кабінетом Міністрів України, рішенням органів місцевого самоврядування.

1.20. Взаємовідносини гімназії з юридичними та фізичними особами визначаються згідно з чинним законодавством, договорами або угодами, що укладені між ними.

Немає коментарів:

Дописати коментар