середу, 3 лютого 2016 р.

СОНЯЧНИЙ КОМПОЗИТОР

ЙОЗЕФ  ГАЙДН. 

Австрійський композитор, віденський класик, один із основоположників таких музичних жанрів, як симфонія і струнний квартет Йозеф Гайдн ще змалку відрізнявся музичними здібностями і вже в п’ятирічному віці яскраво грав на скрипці та клавірі. У 1740 році директор капели віденського собору Святого Стефана Георг фон Ройтер узяв талановитого восьмирічного Йозефа співати у церковному хорі. Уже в той час з  душі виривалися перші проникливі мелодії, проте по класу композиції треба було брати платні уроки, на які ні в нього, ні в його бідних батьків зовсім не було коштів. Тремтячи від холоду в нетопленій комірчині, він, після шістнадцятигодинних занять в хорі, то читав «Трактат» Фукса, то грав на старенькому клавесині. Як не було б Гайдну тяжко, голодно і холодно, але радість буття, дитячі ігри, витівки, бешкетництво врівноважували, а то і переважували печаль, невдачі. А веселих витівок було занадто багато!   І через 9 років навчання одна з таких витівок ( Йозеф позбавив косичок перуку одного зі своїх приятелів-хористів) призвела до того, що пустуна відлупцювали палицею по руках, а потім вигнали з капели.
Так однієї похмурої листопадової днини юнак, майже роздягнений, опинився на вулиці.
У тяжкому становищі Гайдн протягом десяти років переписував ноти, проводив уроки, йому траплялися випадкові заробітки як органіста, скрипаля, співака, композитора. Але справжнє визнання прийшло у 1755 році, коли маестро написав свій перший струнний квартет.
            Menuet du boeuf
Одного разу Гайдн здивувався, побачивши у себе вдома гостя – мясника.
- Маестро, - м’ясник шанобливо зняв капелюха, - скоро весілля моєї доньки. Напишіть мені новенький красивий менует. Композитор погодився. У призначений термін м’ясник  зявився  та отримав коштовний подарунок. А через кілька днів Гайдн почув громоподібні звуки, у яких він насилу впізнав мелодію свого менуету. З вікна він побачив на своєму ганку бика з позолоченими рогами, щасливого м’ясника з дочкою і зятем та оркестр мандрівних музикантів.
М’ясник промовив:
 - Пане, я думаю, що найкращим виявом удячності за прекрасний менует з боку м’ясника може бути лише кращий з його биків.

       Так зявився до мажорний менует Йозефа Гайдна.

Немає коментарів:

Дописати коментар