ЙОЗЕФ
ГАЙДН.
Австрійський композитор,
віденський класик, один із основоположників таких музичних жанрів, як симфонія
і струнний квартет Йозеф Гайдн ще змалку відрізнявся музичними здібностями і
вже в п’ятирічному віці яскраво грав на скрипці та клавірі. У 1740 році
директор капели віденського собору Святого Стефана Георг фон Ройтер узяв
талановитого восьмирічного Йозефа співати у церковному хорі. Уже в той час з душі виривалися перші проникливі мелодії,
проте по класу композиції треба було брати платні уроки, на які ні в нього, ні
в його бідних батьків зовсім не було коштів. Тремтячи від холоду в нетопленій
комірчині, він, після шістнадцятигодинних занять в хорі, то читав «Трактат»
Фукса, то грав на старенькому клавесині. Як не було б Гайдну тяжко, голодно і
холодно, але радість буття, дитячі ігри, витівки, бешкетництво врівноважували,
а то і переважували печаль, невдачі. А веселих витівок було занадто багато! І через 9 років навчання одна з таких витівок
( Йозеф позбавив косичок перуку одного зі своїх приятелів-хористів) призвела до
того, що пустуна відлупцювали палицею по руках, а потім вигнали з капели.
Так однієї похмурої листопадової
днини юнак, майже роздягнений, опинився на вулиці.
У тяжкому становищі Гайдн протягом десяти років
переписував ноти, проводив уроки, йому траплялися випадкові заробітки як
органіста, скрипаля, співака, композитора. Але справжнє визнання прийшло у 1755
році, коли маестро написав свій перший струнний квартет.
Menuet du boeuf
Одного разу Гайдн здивувався,
побачивши у себе вдома гостя – м’ясника.
- Маестро, - м’ясник
шанобливо зняв капелюха, - скоро весілля моєї доньки. Напишіть мені новенький
красивий менует. Композитор погодився. У призначений термін м’ясник з’явився та отримав коштовний подарунок. А через
кілька днів Гайдн почув громоподібні звуки, у яких він насилу впізнав мелодію
свого менуету. З вікна він побачив на своєму ганку бика з позолоченими рогами,
щасливого м’ясника з дочкою і зятем та оркестр мандрівних музикантів.
М’ясник промовив:
- Пане, я
думаю, що найкращим виявом удячності за прекрасний менует з боку м’ясника може
бути лише кращий з його биків.
Так з’явився до мажорний менует Йозефа Гайдна.
Немає коментарів:
Дописати коментар