неділя, 13 березня 2016 р.

З історії танцю

Тарантелла
Швидко, швидше, ще швидше - це головний принцип виконання тарантели. Шалений темп танцю змушує виконавця викладатися повністю, залучаючи в дійство все нових і нових танцюристів

тарантеллаТарантела - це танець, що з'явився на світ в 15-м столітті на півдні Італії. Його назва, за однією з версій, походить від назви отруйного павука тарантула. За іншою версією, танець отримав свою назву від італійського міста Таранто, де, як вважають, і з'явилася тарантела.

Вважалося, що цей експресивний танець під акомпанемент тамбурина танцювали тільки жінки з нижчих суспільних верств, однак, уже в 17-м столітті кардинал Барберіні ввів виконання тарантели при дворі. Незабаром танець став популярним і в інших державах - Німеччині, Нідерландах, Франції. Провідні композитори не раз увічнили темпераментний танець в своїх творах. До самобутнього італійському танцю зверталися в своїй творчості П.Чайковський, К. Дебюссі, Ф. Лист, Ф. Шопен, Д. Россіні та інші.

Хоровод

Хоровод - це не просто танець, це спосіб життя наших предків. У ньому відбилася широта і завзятість слов'янської душі

Народне хореографічне мистецтво Русі налічує велику кількість танців, танців і танок. Але хоровод серед них стоїть осібно, як один з найдавніших танців, провідних свою історію з сивої глибини віків.


Термін «хоровод» походить від давньогрецького «χορ», що означає «масовий танець з піснею» і старослов'янської «вод», що означає «ходити, водити». Хоровод має давню історію, і в самих хороводах відобразилася історія Стародавньої Русі. Чим би не займалися наші предки, свої дії вони відображали в переказах, які, в свою чергу, відбивалися в народних танцювальних дійствах. Веселі бенкети, ратні подвиги або трудові будні - все це знайшло відтворення в величних хороводах, ходах по колу.

Мабуть, одне з найдавніших згадок про танці є в оповіді гусляра про Моравському царстві. Оповідач згадує про молодих людей, які збиралися на озерах і «водили хороводи та грали колами». І все це захоплююче дійство відбувалося на плотах!

Перші хороводи були язичницьким гімном Сонця. Основна фігура танцю - по колу ходіння - символізувала наше денне світило, а сам хоровод прославляв джерело світла і тепла, від якого залежав урожай. Цей танець супроводжував життя наших предків три сезони на рік: весну, літо і осінь, і тільки зимою ігрища на природі припинялися.

Немає коментарів:

Дописати коментар