понеділок, 14 березня 2016 р.

Винахідники повітряної кулі

Брати Жозеф-Мішель (1740-1810) і Жак-Етьєн Монгольф'є (1745-1799) - винахідники повітряної кулі
Сфера була зроблена з бавовни і обклеєна папером. Її розміри: маса -225 кілограм,   об'єм -  800 м3 .
 4 червня 1783 відбулася публічна демонстрація винаходу братів Монгольф'є, на яку прийшла величезна кількість людей. Протягом десяти хвилин куля набирала висоту, а на відстані 4000 футів від місця запуску впала на землю. Це був науковий успіх.Так, сфери, які наповнюються теплим повітрям, були названі монгольф'єрами.
Бажаючих піднятися в повітря на повітряній кулі братів Монгольф'є було дуже багато. Однак король розпорядився не ризикувати людським життям і спочатку провести «біологічний експеримент»: перед польотом людини спробувати підняти в повітря тварин. 19 вересня 1783 у Версалі у присутності Людовика XVI брати Монгольф'є запустили в повітря наповнену гарячим димом кулю. У гондолі знаходилися баран, качка і півень. Через 8 хвилин польоту куля (коли в ній охолонуло повітря) приземлилася в двох кілометрах від місця старту. Всі пасажири благополучно повернулися на землю (постраждав тільки півень - він зламав крило).
Через місяць король дозволив політ першого екіпажу - аптекарю Пілару де Розьє і армійському офіцеру маркізу д'Арланду. Політ відбувся в Парижі 21 листопада 1783 року. Повітряна куля піднялася вгору майже на один кілометр, а за 25 хвилин змогла подолати відстань в дев'ять миль. Дане наукове відкриття буквально підірвало Францію - у всіх магазинах можна було придбати різні сувеніри у вигляді повітряних куль.
Людовик XVI присвоює  їм дворянський титул і герб з девізом «Так піднімаються до зірок». За досягнення в області повітроплавання Людовик XVI нагородив Етьєна і Жозефа Монгольф'є орденом Святого Михайла.

Немає коментарів:

Дописати коментар